Wanneer moet ik ingrijpen of reageren? Beter véél te vroeg dan iets te laat en let op: WEL reageren/ingrijpen is zelden ingewikkelder dan de gevolgen van niet reageren.
Coaching/Persoonlijke Ontwikkeling is voor iedereen een gezonde keuze
Het is pijnlijk om te zien hoe lang mensen met onderwerpen door ploeteren die langzaam bergafwaarts gaan. Een lastige bijkomstigheid is dat één onderwerp van invloed is op steeds meer facetten van het leven. Het gaat b.v. niet lekker op het werk, je gaat proberen te compenseren met meer uren. Je bent minder thuis met meer spanning. Je slaapt slecht en herstelt niet meer. Thuis wordt het ongezelliger en voor je het weet loopt het privé én op het werk uit de hand.
Life-events die van de ene op de andere dag je hele leven op z’n kop zetten.
Ziekte van jezelf of een gezinslid, een burn-out, ruzie met compagnons of maten, scheiding, personeel, instortende markt of een Corona-crisis. Ook in deze situaties is het raadzaam om relatief snel en voortvarend te werk te gaan. Proberen de draad vast te houden en op koers te komen/blijven.
Snelle groei en succes
Als je bedrijf snel groeit is dat heel fijn. In de praktijk blijkt echter dat deze bedrijven voor 100% gefocust zijn op hun core business en de “randzaken”, ach, die komen wel een keer. Dan hoeft er soms maar iets mis te gaan en de hele boel glipt door je vingers. Zorg dat je balans houdt.
Kinderen
Als er in een gezin ineens kinderen zijn, dan heeft dat een grote invloed op de gezinsdrukte en verhoudingen. Als je geen hele duidelijk afspraken met elkaar maakt en die na komt, kun je heel snel voor extra ongewenste uitdagingen komen te staan. Beter NU een pittig gesprek onder leiding van een onafhankelijke deskundige, dan consequenties waar je helemaal niet op had gehoopt.
Uitstelgedrag, “zo ben ik nou eenmaal”
Uitstelgedrag en de clichés: Komt wel goed, loopt niet zo’n vaart, draait wel bij, hardlopers zijn doodlopers, blaffende honden bijten niet, enz. Het antwoord: Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt verzorgen. Nog zo’n heerlijk cliché. Kleine probleempjes klein houden. Ook heel fijn.
Scheiding tussen werk en privé
Zeker ook als er kinderen in het spel zijn is dit een item dat continu om aandacht en bijstelling vraagt. Elke leeftijdsgroep, schoolvorm, fase, verandering van hobby’s en sport, enz. vraagt om finetuning. Maak steevast elk half jaar een plan en blijf reageren op veranderingen. Aannames zijn in deze hectische omstandigheden bijna funest. “Ik dacht dat jij de rijbeurt naar de hockey wel zou doen”.
Herstel/Burn-out
Ik word veel door verzekeringsmaatschappijen gevraagd om hun ondernemers/cliënten te ondersteunen bij herstel en burn-out. Ook in die specifieke tijden is het van groot belang om dingen anders te doen. Vaak tegen de stroom in, heel bewust tijd inruimen voor ontspanning, rust, adem halen, slapen, bewegen, nieuwe balans vinden, enz. Dat komt ook op details aan. Mooi werk.
Werkwijze
- Ik werk op maximaal 5 dagen van de week met een maximum van 40 uren
- Ik werk bij voorkeur tijdens kantoortijden en ben indien nodig flexibel
- Als richtlijn voor een totaal traject geef ik 24 uur aan, veelal verdeeld over 8 tot 12 sessies.
- Meerdere uren per sessie dus om vooral veel te DOEN
- 24 uur totaal? Stel je voor: In 1 etmaal onverwachte resultaten boeken. Doen?
- Op andere tijden kunnen we appen/mailen/bellen.
Gerard Sas
06 50863010 / gerard@gspo.nl